La concertació territorial actua com a element canalitzador i facilitador de la cooperació, col·laboració i coordinació entre tots els agents que intervenen en l’àmbit de les polítiques actives d’ocupació a Catalunya.
L'objectiu és el disseny, la implementació i la gestió integrades de les polítiques públiques d'ocupació en el marc de l'estratègia territorial, més pròxima a les necessitats reals de les persones; i, d'aquesta manera, millorar la seva ocupabilitat, i incrementar la competitivitat de les empreses i dels sectors d'activitat dels territoris a Catalunya.
La visió de la concertació territorial és la promoció i el foment de les relacions entre tots els agents, per construir i desenvolupar conjuntament un nou model que posi en comú els ecosistemes locals amb tots els recursos econòmics, materials i humans necessaris. L'objectiu és optimitzar la seva aplicació cap a les persones, les empreses, els sectors i els territoris —per tal d'augmentar les taxes de creixement econòmic i social—; i garantir un increment substancial i d’impacte en la qualitat de l’ocupabilitat de totes les persones de Catalunya.
- Cooperació, col·laboració i cocreació.
- Proximitat, sostenibilitat, eficàcia i eficiència en les polítiques d’ocupació.
- Vocació de servei públic i posicionar les persones en el centre del sistema.
- Transparència.
- Qualitat en la gestió.
Llei 13/2015, del 9 de juliol, d'ordenació del sistema d'ocupació i del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya.
Decret 48/2020 de 24 de març, de desplegament de la Llei 13/2015, del 9 de juliol, d'ordenació del sistema d'ocupació i del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya, en l'àmbit de la concertació territorial.
Reial Decret 818/2021, de 28 de setembre, pel qual es regulen els programes comuns d’activació per a l’ocupació del Sistema Nacional d’Ocupació.