En aquest espai pots consultar el Manual d’intervenció socioeducativa amb nois joves per a la prevenció de violències masclistes.
Es tracta d’una proposta teòrica i pràctica per a professionals de l’àmbit educatiu, formatiu, de l’orientació, entre d’altres a qui pugui interessar per posar en marxa accions de prevenció de la violència masclista dirigides específicament a nois. L’eix vertebrador d’aquestes activitats és la revisió dels models de masculinitat actuals i la recerca d’alternatives que excloguin la violència masclista com a possibilitat dins les relacions.
Origen de la proposta
Aquesta proposta neix a partir d’un programa pilot en el qual han intervingut professionals de diversos àmbits, i que s’ha posat en pràctica amb més de 100 nois entre 16 i 26 anys a través d’una formació de participació voluntària.
Aquesta formació s’ha desenvolupat i testat als Centres de Noves Oportunitats de tota Catalunya entre els anys 2019 i 2022.
Què trobaràs al manual
Aquest document recull la proposta formativa del programa pilot, modificada d’acord amb l’experiència viscuda i complementada amb recursos i reflexions que han sorgit de la pràctica. El resultat final és una eina per acompanyar en el procés d’incorporar la prevenció de la violència masclista en la relació quotidiana amb els nois joves.
Objectiu
L’objectiu és ajudar els nois a reconèixer i transformar la seva implicació en un model social basat en jerarquies de poder que validen l’exercici de la violència masclista i que perjudiquen a totes i tots.
Per assolir aquest objectiu, es generen espais d’experimentació grupal anomenats laboratoris. Els laboratoris són entorns de seguretat on els nois poden analitzar i qüestionar les seves maneres de ser i relacionar-se, provar noves alternatives, i fer aprenentatges que després podran traslladar a la resta de la seva vida.