El Comitè ètic del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya és l’òrgan encarregat de vetllar pel compliment del Codi Ètic del servei públic de Catalunya, aprovat per Acord de Govern GOV/164/2021.
Funcions
- Difondre el Codi ètic i vetllar pel seu compliment.
- Impulsar i promoure la cultura ètica dins de l'organització del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya, i revisar i actualitzar, periòdicament, la normativitat de bones pràctiques i conductes de l'activitat.
- Establir amb l'àrea de Recursos Humans un pla de capacitació anual sobre cultura ètica per al personal.
- Gestionar desviacions: assegurar que es reben i atenen tots els casos de desviacions, faltes o incompliments de la normativitat i regulacions.
- Respondre a consultes, observacions i suggeriments en relació a conductes ètiques.
- Avaluar conflictes i controvèrsies que puguin sorgir dins l'organització.
- Sancionar els comportaments oposats al Codi ètic: a més dels mecanismes sancionadors legalment previstos, el Comitè s'encarregarà d'establir les sancions que corresponguin als comportaments directament oposats al seu codi deontològic.
- Vetllar perquè les polítiques i les accions de l’organització no infringeixin el Codi ètic.
- Millorar el clima de treball i la imatge que els usuaris i la societat tenen del SOC.
- Vetllar pel respecte i blindatge d'uns valors ètics compartits.
Composició:
El Comitè està format per vuit persones.
- La presidència, que actualment correspon al responsable de Coordinació Directiva del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, per delegació del Director del SOC .
-
Sis vocalies, que corresponen a les persones següents:
- La persona titular de la subdirecció general de Recursos Humans, Organització i Qualitat, ja que es tracta d’una actuació que afecta a tota la plantilla del SOC, i que a més suposa dur a terme accions formatives sobre bones praxis.
- La persona que ocupa el càrrec de cap del Servei Jurídic, atesa la necessitat de comptar amb assessorament legal i amb un coneixement ampli de normes, lleis i regulacions vigents referents a bones pràctiques en l’àmbit en el qual es tenen competències.
- La persona que ocupa el càrrec de cap de la Secretaria Tècnica; per raó de les seves competències, d’una banda, en l’àmbit d’avaluació de les polítiques d’ocupació i d’impuls de la cultura de l'avaluació en el si del SOC i, de l’altra, en l’accés i la gestió de la informació pública del SOC.
- La persona que ocupa el càrrec de cap de l’Àrea d’Organització, per les funcions d’impuls tant del desenvolupament de projectes d'Administració electrònica com en l'àmbit de la protecció de dades de caràcter personal.
- Dues persones treballadores del SOC, sense càrrec de comandament, a proposta de la persona titular de la subdirecció general de Recursos Humans, Organització i Qualitat, nomenades per la persona la persona titular de la direcció del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya.
- La secretaria, sense dret a vot, proposada i nomenada per la persona titular de la direcció del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, d’entre els treballadors adscrits a la Direcció del SOC.
El nomenament dels membres del Comitè Ètic serà per un període de 2 anys, excepte el de les persones nomenades per raó del seu càrrec que serà per tot el període que s’ostenti.
Funcionament
Els membres del Comitè ètic actuen d'acord amb els principis de legalitat, independència, objectivitat, imparcialitat i confidencialitat.
El Comitè es reuneix de forma ordinària trimestralment i, amb caràcter extraordinari, sempre que el convoqui prèviament la persona que exerceix la presidència, o bé ho demani la meitat dels seus components.