El SOC, mitjançant el programa Eurodissea, ofereix a empreses catalanes la possibilitat d’acollir una persona jove estrangera provinent d’alguna de les regions Eurodissea per fer un període de pràctiques professionals arreu de Catalunya. L'objectiu és dotar les persones joves de qualificació i d’experiència laboral i al mateix temps donar una perspectiva internacional a l’empresa d’acollida.
El programa Eurodissea ofereix a les empreses amb seu a Catalunya l'oportunitat d’incorporar en els seus equips de treball persones joves europees. Gràcies a l’estada en una empresa catalana, els joves es beneficien d'una experiència professional i personal en un entorn de treball diferent i les empreses, per la seva banda, enriqueixen els seus projectes amb els coneixements de joves formats en altres països i, de retruc, col·laboren en la seva formació.
Què aporta acollir persones joves europees en pràctiques a l’empresa?
- S’incorporen noves formes de fer i de treballar, s’obre el mercat a l’estranger i s’estableix contacte amb nous perfil professionals.
- Integrar la visió d'una persona jove, formada i —en molts casos— amb experiència, que aporta una mirada externa.
- Enriqueix l’organització i els processos amb noves idees i coneixements.
- Es coneixen nous perfils professionals que, a llarg termini, poden incorporar-se a l’empresa o ser-ne col·laboradors.
- Contribueix a formar joves d'altres països i millorar les seves competències professionals.
Condicions d’acollida de persones joves estrangeres:
- El programa funciona entre regions de l’Assemblea de les Regions d’Europa en règim de reciprocitat. Cada regió té un equip coordinador que gestiona els enviaments i les acollides de joves. A Catalunya el SOC supervisa tota l’estada, des de la selecció de les empreses i dels joves, i el seguiment durant l’estada, fins a l’avaluació i tancament de l’estada.
- L’acollida d’una persona jove en pràctiques no suposa cap despesa econòmica per a l’empresa de pràctiques. El Servei Públic d’Ocupació de Catalunya finança l’estada de les persones participants i concedeix una beca d’allotjament i manutenció. L’Assemblea de les Regions d’Europa contracta una assegurança d'accidents, repatriació i responsabilitat civil en tot el territori del programa. Pel que fa a l'assistència sanitària, cal que el jove participant sol·liciti la targeta sanitària europea a la regió d'origen abans de l'inici de l'estada.
- La persona participant, l’empresa d’acollida i el SOC signen un conveni de pràctiques professionals que regula l’estada de pràctiques a l’empresa.
- L’estada té una durada màxima de 6 mesos (un mes de formació lingüística i cinc de pràctiques).
- La jornada laboral per la persona jove és d’un màxim de 35 hores setmanals.
A empreses amb seu a Catalunya amb vocació d’acompanyament a joves europeus i ànim de donar una perspectiva internacional al seu equip.
Les persones participants han de tenir entre 18 i 35 anys i provenir d’alguna de les regions Eurodissea. El requisits de formació i experiència els estableix cada empresa.
L’empresa es compromet a acompanyar la persona jove en el seu procés de formació i proveir de totes els recursos i eines necessàries pel treball a l’empresa.
El SOC gestiona i supervisa tot el procés. Per tal d’iniciar el procés d’acollida d’una persona jove estrangera, cal:
- Crear un perfil de l’empresa al web Eurodissea.
- Contactar amb l’equip coordinador a Catalunya.
- Reial Decret 694/2017 de desenvolupament de la Llei 30/2015, de 9 de setembre, que incorpora una modificació sobre el Reial Decret 1543/2011, de 31 d’octubre, que regula les Pràctiques no Laborals.
- Ordre EMT/154/2021, de 17 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de beques de manutenció, a les persones beneficiàries del Programa Eurodyssey a Catalunya.