- Què és la concertació territorial de les polítiques actives d'ocupació?
- Quins reptes volem abordar?
- Quina és la proposta de valor en la concertació territorial?
- Com es portarà a terme?
- Qui pot concertar una estratègia territorial?
- Qui pot representar una estratègia territorial?
- Com es garantiran els principis de publicitat, igualtat i no discriminació i transparència per fer la selecció de les estratègies territorials?
- Com es reconeixeran les estratègies territorials?
- Quina durada tenen les estratègies territorials?
- És possible modificar i/o renovar les estratègies territorials?
- Què és un contracte programa?
- Quina durada té un contracte programa?
- Quin ha de ser el contingut mínim del contracte programa?
- Quins serveis s’oferiran?
- Què implicarà aquesta nova organització?
- Quines implicacions té l'aplicació de la concertació territorial a les entitats del sistema d'ocupació?
Què és la concertació territorial de les polítiques actives d'ocupació?
És el procés d'impuls i diàleg que promou el Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC) amb les administracions locals, les organitzacions sindicals i empresarials més representatives a Catalunya, i altres actors més rellevants i arrelats a cada territori.
La concertació territorial té l'objectiu de facilitar l'encaix, la coordinació i la integració de les actuacions ocupacionals previstes en el Pla de desenvolupament de les polítiques d'ocupació a cadascun dels territoris.
En aquest context, significa posar-se d'acord en la diagnosi de les necessitats de l'ecosistema local i determinar —de manera consensuada— els objectius, les estratègies, les accions i els serveis (programes i projectes) que són prioritaris per dinamitzar socioeconòmicament un territori.
Quins reptes volem abordar?
Les entitats que formen el sistema local de Catalunya (SOC i ecosistemes locals) —que duen a terme programes ocupacionals— han de millorar la seva alineació amb les necessitats reals de les persones participants, els sectors d'activitat, les empreses i els territoris.
El sistema local de Catalunya ha de millorar la coordinació dels programes de polítiques actives d'ocupació en el seu territori; avançar en la seva visió estratègica; superar el curt termini, i ampliar el processos de cooperació i col·laboració amb les entitats del sistema. Tot això, amb l'objectiu de superar les limitacions temporals dels programes i la dependència pressupostaria. Per tant, la concertació territorial ha de ser una organització orientada a la gestió del coneixement.
Quina és la proposta de valor en la concertació territorial?
Proposem crear un espai que escolti activament al sistema local —i construeixi, integri i desenvolupi els recursos i programes al territori, per tal de superar les limitacions de les anualitats i aprofitar-ne l'alta capil·laritat per donar un servei de la màxima proximitat a les persones participants—.
Com es portarà a terme?
A través dels plans estratègics, que són el resultat dels diferents processos de concertació de les polítiques actives d’ocupació en el territori.
Qui pot concertar una estratègia territorial?
Les entitats que conformen el territori:
- Les administracions locals.
- Les organitzacions sindicals que tenen la condició legal de més representatives a Catalunya.
- Les organitzacions empresarials que tenen la condició legal de més representatives a Catalunya.
- Altres agents institucionals i actors rellevants i arrelats al territori d'actuació.
Qui pot representar una estratègia territorial?
L'entitat que representa l'estratègia territorial ha de ser una administració local —o bé un organisme autònom, una entitat dependent o que hi estigui vinculada— amb competències en matèria de desenvolupament local i promoció de l'ocupació.
Com es garantiran els principis de publicitat, igualtat i no discriminació i transparència per fer la selecció de les estratègies territorials?
Amb l'aprovació d'una Ordre de bases que reguli les condicions o requisits per presentar i reconèixer les estratègies territorials. L'òrgan competent per aprovar els àmbits territorials —que compten amb un reconeixement com a estratègia territorial derivada de la concertació territorial— és el Consell de Direcció del SOC.
Com es reconeixeran les estratègies territorials?
El SOC ha de dur a terme una convocatòria anual per presentar, reconèixer i acreditar les estratègies territorials. La Direcció del SOC avaluarà les sol·licituds i el Consell de Direcció les aprovarà. Un cop aprovades, la direcció del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya emetrà la resolució de reconeixement condicionada a la presentació definitiva dels programes a executar.
El SOC oferirà suport i assistència tècnica a les entitats que han concertat l'estratègia territorial —amb la finalitat de concretar els programes ocupacionals a executar, abans, al llarg i després de la signatura del contracte programa—.
Quina durada tenen les estratègies territorials?
Han de tenir una durada mínima de 4 anys.
És possible modificar i/o renovar les estratègies territorials?
Les diferents estratègies territorials reconegudes han d'establir mecanismes per actualitzar-les i preveure'n la continuïtat. Per tant, es poden proposar modificacions durant la vigència de les estratègies territorials.
Les modificacions, o bé les variacions, s'han de comunicar al SOC perquè el seu Consell de Direcció —si escau— les aprovi.
Un cop finalitzada la vigència prevista de l'estratègia territorial —sens perjudici de la seva renovació, i sempre que s'hagi donat compliment al que estableix la normativa vigent—, el SOC pot mantenir el seu suport a les estratègies territorials ja reconegudes, amb l'establiment de nous contractes programa.
Què és un contracte programa?
La Llei 13/2015, de 9 de juliol, recull en el seu article 15.10 que un contracte programa és una eina de cooperació, col·laboració i de coordinació que permet establir una relació equilibrada entre les parts.
Es caracteritza per una coresponsabilitat del SOC i de les administracions locals, organismes autònoms o entitats que en són dependents o hi estan vinculades —ja que són les que actuaran com a entitat representant en la gestió, la prestació i la implementació de les polítiques actives d’ocupació al territori, mitjançant l'establiment d'accions, obligacions i competències per cadascuna de les parts—.
Quina durada té un contracte programa?
4 anys. Transcorregut aquest període, se'n pot subscriure un de nou o bé prorrogar-lo —si escau— per un nou període màxim de 4 anys de comú acord entre les parts; però sempre durant el període de vigència de l'acord marc.
Quin ha de ser el contingut mínim del contracte programa?
El contingut mínim ha de recollir els extrems següents: l'objecte; les línies generals i els principis rectors; els conceptes generals de les estratègies territorials; els criteris que s'han tingut en compte per determinar que un territori determinat disposa d'una estratègia territorial; l'àmbit territorial de la concertació territorial; les entitats que formen part de l'estratègia territorial; el contingut de l'estratègia; els serveis; les fitxes dels programes; el sistema per introduir modificacions de les estratègies territorials; el finançament dels contractes programa i les obligacions econòmiques, la justificació de cadascun dels serveis ocupacionals, el sistema de pagament, el sistema d'informació compartit, els espais de concertació i la participació territorial, les comissions de control, el seguiment i l'avaluació, la vigència del contracte programa, etc.
Quins serveis s’oferiran?
S'oferiran, de manera asimètrica i progressiva, tots els serveis ocupacionals d'acord amb el que estableix a la Llei 13/2015 del SOC i el Decret 48/2020.
- Orientació professional.
- Gestió de la col·locació.
- Qualificació professional.
- Foment de l'ocupació.
- Atenció a les empreses.
- Promoció de la creació d'ocupació, el desenvolupament econòmic local i el foment de la contractació.
- Foment de l'emprenedoria i de l'autoocupació.
- Mobilitat geogràfica.
Què implicarà aquesta nova organització?
Implicarà treballar plegats sota el concepte de cogovernança. Una nova forma de govern dinàmic i en xarxa —amb procediments més cooperatius i col·laboratius entre les administracions públiques, la societat civil i el sector privat—, i que posa èmfasi en la participació activa i en el fet que la formulació de les polítiques es fa amb els territoris.
Quines implicacions té l'aplicació de la concertació territorial a les entitats del sistema d'ocupació?
Les entitats que treballin en l'àmbit de les polítiques actives d'ocupació participaran molt activament en les diferents estratègies i actuaran com a entitats participants.
La implicació d'aquestes entitats suposarà:
Un procés de coconstrucció i codiagnosi.
Tenir la possibilitat d'oferir un catàleg de serveis ocupacionals més ampli i que incrementi el valor afegit pel que fa a l'atenció i al servei que es dona a les persones i empreses participants.
Tenir una continuïtat i estabilitat del personal tècnic dels programes.
Disposar d'una estabilitat financera dels programes.
Data d'actualització:
07.03.2022