- Quines són les especialitats formatives existents adreçades a l’obtenció de certificats?
- Si vull demanar un certificat de professionalitat i observo en el desplegable d’unitats de competència de la sol·licitud que no he superat totes les que ens indica, què he de fer?
- Si he realitzat una part del certificat de professionalitat en una altra comunitat autònoma, se’m reconeix?
- Si he cursat els mòduls formatius del certificat de professionalitat en diferents comunitats autònomes, on he de sol·licitar el certificat de professionalitat?
- Si he cursat el Certificat de Professionalitat mitjançant la formació gestionada per la Fundació Tripartita o el Servicio Público de Empleo Estatal a qui he de sol·licitar el certificat de professionalitat?
- Si tinc superat part d’un Cicle Formatiu d’Ensenyament, puc sol·licitar un Certificat de Professionalitat?
- Si tinc superat part d’un Cicle Formatiu d’Ensenyament puc sol·licitar una acreditació parcial acumulable?
- Si he participat en el programa “Qualifica’t”, Mesures Flexibilitzadores o altres processos del Departament d’Educació de convalidació de crèdits corresponents al títol de grau mig o superior, puc sol·licitar el certificat de professionalitat?
- Si he fet i superat un procés d’acreditació de competències obtingudes mitjançant l’experiència laboral i la formació no formal, que ha estat convocat i gestionat per una altra comunitat autònoma, puc sol·licitar l’expedició del certificat de professionalitat al Servei d’Ocupació de Catalunya?
- Cal fer algun ingrés per obtenir algun certificat de professionalitat o acreditació parcial acumulable?
- Si m’equivoco al registrar en el web la sol·licitud d’inscripció, expedició i lliurament d’un certificat de professionalitat o acreditació parcial acumulable, què he de fer?
- En el quadre d’unitats de competència del certificat de professionalitat superades, què he d’indicar a l’apartat “Via d’obtenció”?
- Què he d’indicar a l’apartat ”Administració laboral o educativa competent que ho ha expedit”?
- Com puc obtenir i acreditar el mòdul de formació pràctica en centres de treball?
- Es poden acreditar les unitats formatives?
- Si he fet i superat un procés d’acreditació de competències obtingudes a través de l’experiència laboral i de la formació no formal, però no he acreditat totes les unitats de competència que integren un certificat de professionalitat. Puc sol·licitar una Acreditació Parcial Acumulable?
- On he de presentar la sol·licitud de certificats de professionalitat o acreditacions parcials acumulables?
- Un cop la persona sol·licitant ha pagat la taxa, ha de fer algun pas més?
Quines són les especialitats formatives existents adreçades a l’obtenció de certificats?
Si vull demanar un certificat de professionalitat i observo en el desplegable d’unitats de competència de la sol·licitud que no he superat totes les que ens indica, què he de fer?
Si he realitzat una part del certificat de professionalitat en una altra comunitat autònoma, se’m reconeix?
Si has cursat una part d’un certificat de professionalitat (un mòdul formatiu complert d’un certificat de professionalitat corresponent a una unitat de competència) en una altra comunitat autònoma, has de demanar l’acreditació parcial acumulable d’aquesta part corresponent a l’administració autonòmica on l’haguis realitzat. Si ja has fet el tràmit, ho has d’indicar a la sol·licitud; també has d’indicar quina part has cursat i acreditat i quina administració te l’ha expedit.
Si he cursat els mòduls formatius del certificat de professionalitat en diferents comunitats autònomes, on he de sol·licitar el certificat de professionalitat?
El Servei Públic d’Ocupació de Catalunya validarà les sol·licituds dels certificats de professionalitat que s’hagin cursat íntegrament a Catalunya, sota el seu àmbit competencial; i també d’aquells en que, tot i que s’hagi cursat alguna part en una altra comunitat autònoma, l’últim mòdul formatiu amb el qual s’ha completat el certificat de professionalitat s’ha cursat a Catalunya —sempre que s’hagi demanat prèviament a l’altra comunitat autònoma l’acreditació parcial acumulable corresponent (veure pregunta anterior)—.
Si una persona ha cursat la totalitat o l’última part que li faltava del certificat de professionalitat en un altra comunitat autònoma, ha de sol·licitar l’expedició del certificat de professionalitat a aquesta altra comunitat autònoma. Si la persona ha cursat una part del certificat de professionalitat a Catalunya —sempre que no hagi estat l’última part— , haurà de sol·licitar l’acreditació parcial acumulable al SOC.
Si he cursat el Certificat de Professionalitat mitjançant la formació gestionada per la Fundació Tripartita o el Servicio Público de Empleo Estatal a qui he de sol·licitar el certificat de professionalitat?
En aquest supòsit, has de sol·licitar el certificat de professionalitat a l’administració laboral competent, que —en aquest cas— és el Servicio Público de Empleo Estatal.
Si tinc superat part d’un Cicle Formatiu d’Ensenyament, puc sol·licitar un Certificat de Professionalitat?
Dels qui —mitjançant els ensenyaments cursats en el sistema educatiu— hagin obtingut la certificació acadèmica que acrediti la superació de la totalitat dels mòduls professionals associats a les unitats de competència que conformin l'esmentat certificat de professionalitat (llevat que hagin completat un títol que comprengui totes les unitats de competència de l'esmentat certificat), el Departament d’Educació haurà d’expedir un certificat acadèmic que acrediti la superació de tots els mòduls que conformen un certificat de professionalitat —d’acord amb el que estableix l’Annex 1 de l’Ordre ENS/237/2015, de 22 de juliol, d'aplicació de la correspondència entre els ensenyaments professionals del sistema educatiu i la formació professional de l'àmbit laboral—.
És per això que —per sol·licitar l’expedició del certificat de professionalitat per part de l’alumnat que ha fet part d’un cicle formatiu— cal que facilitis un còpia compulsada d’aquest certificat acadèmic, expedit pel Departament d’Educació, amb el contingut mínim que es detalla a continuació:
- Dades del centre o establiment.
- Dades de qui certifica (nom i cognoms, DNI i càrrec).
- Dades de l’alumne/a (nom, cognom, DNI/NIE).
- Dades del cicle formatiu matriculat (codi, nom, Reial decret que el regula) o bé programa formatiu (nom, ordre que el regula).
- Requisits d’accés que al·lega l’alumne/a.
- Qualificació final dels mòduls superats (MP i MPCT)(codi/denominació/qualificació obtinguda/convocatòria/any).
- Correspondència dels mòduls professionals superats amb les unitats de competència del Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals per a l’acreditació d’unitats de competència.
- Lloc i data del certificat i signatura de qui certifica (secretari/a i director/a de l’IES).
Si tinc superat part d’un Cicle Formatiu d’Ensenyament puc sol·licitar una acreditació parcial acumulable?
Els qui, a través dels ensenyaments cursats en el sistema educatiu, hagueu obtingut la certificació acadèmica que acrediti la superació d’alguns mòduls professionals associats a unitats de competència que integren un certificat de professionalitat, però sense completar-lo, no heu de sol·licitar l’acreditació parcial acumulable del certificat de professionalitat. El que heu de fer, en el cas de que vulgueu completar un certificat de professionalitat, és inscriure-us en un curs de certificat de professionalitat autoritzat pel SOC per completar-lo, en què els mòduls formatius associats a les unitats de competència que ja tingueu acreditades a través de la certificació acadèmica del sistema educatiu explicat en la pregunta anterior, estareu exempts de cursar-los.
Si he participat en el programa “Qualifica’t”, Mesures Flexibilitzadores o altres processos del Departament d’Educació de convalidació de crèdits corresponents al títol de grau mig o superior, puc sol·licitar el certificat de professionalitat?
No, aquests processos donen un reconeixement acadèmic que és únicament a efectes de:
- Convalidació i reconeixement dels crèdits corresponents, en els cas dels títols de llei LOGSE (Ley Orgànica General del Sistema Educativo).
- Convalidació i reconeixement dels mòduls i unitats formatives corresponents, en el cas dels títols de LOE (Ley Orgánica de Educación).
Per tant, les certificacions obtingudes en els programes de reconeixement acadèmic dels aprenentatges assolits mitjançant l’experiència laboral o en activitats socials —organitzats pel Departament d’Educació—, permeten obtenir la correspondència amb els ensenyaments de formació professional del sistema educatiu; així doncs, directament no donen dret a l’expedició d’un certificat de professionalitat.
Cal que t'adrecis prèviament al Departament d’Educació perquè t'assessori i expedeixi, en cas que compleixis els requisits acadèmics per obtenir-lo, el certificat acadèmic detallat en la pregunta anterior.
Si he fet i superat un procés d’acreditació de competències obtingudes mitjançant l’experiència laboral i la formació no formal, que ha estat convocat i gestionat per una altra comunitat autònoma, puc sol·licitar l’expedició del certificat de professionalitat al Servei d’Ocupació de Catalunya?
No, l’expedició del certificat de professionalitat l’has de sol·licitar a l’administració laboral competent de la comunitat autònoma on has realitzat el procés d’acreditació de competències.
Cal fer algun ingrés per obtenir algun certificat de professionalitat o acreditació parcial acumulable?
Si la teva sol·licitud de certificat de professionalitat, o acreditació parcial acumulable, va ser resolta abans de l’1 de gener de 2022, s’apliquen taxes —tant per la sol·licitud d’originals com pels duplicats— per l’expedició i el lliurament de certificats de professionalitat o acreditacions parcials acumulables, excepte —en el cas dels originals— aquells casos en que la persona interessada pugui acreditar que compleix amb una de les causes d’exempció o bonificació de la taxa que la normativa preveu.
Si vas presentar la vostra sol·licitud a partir de la data d’1 de gener de 2022, ja no se t'aplicarà cap taxa; ni tampoc si la teva sol·licitud ha estat resolta a partir d’aquesta data, tal com estableix la Llei de pressupostos de la Generalitat per a l’any 2022.
Si m’equivoco al registrar en el web la sol·licitud d’inscripció, expedició i lliurament d’un certificat de professionalitat o acreditació parcial acumulable, què he de fer?
Una sol·licitud no quedarà registrada fins que no presentis, en el registre de la vostra Oficina de Treball, el document de sol·licitud que ha d'imprimir al final del procés d’introducció de dades de la sol·licitud; o bé, la presentis com a document adjunt mitjançant la petició genèrica. Per tant, no hi ha cap problema en que iniciïs una nova sol·licitud amb les dades correctes tantes vegades com sigui necessari.
En el quadre d’unitats de competència del certificat de professionalitat superades, què he d’indicar a l’apartat “Via d’obtenció”?
A la pàgina web s’indiquen quines són les vies d’obtenció de les unitats de competència d’un certificat de professionalitat. Les tres opcions per mitjà de les quals podeu obtenir una unitat de competència (podeu consultar més informació a l’apartat “Demanar l’expedició d'un certificat de professionalitat” del menú “Certificats de professionalitat” de la web del SOC) són:
- Via formativa (administració laboral):
- Mitjançant la formació realitzada en un centre que hagi estat autoritzat pel SOC per impartir certificats de professionalitat. En aquest cas, l’alumne/a ha de superar amb avaluació positiva els mòduls formatius associats a cada unitat de competència que vol acreditar.
- Via formativa (administració educativa):
- Mitjançant la realització de mòduls professionals del Departament d’Educació associats a les unitats de competència que conformen un certificat de professionalitat, sempre que s’acrediti que s’han superat els mòduls.
- Via acreditació d’experiència laboral i vies no formals de formació:
- Mitjançant els procediments d’avaluació i acreditació de competències professionals adquirides mitjançant l’experiència professional o vies no formals de formació que convoquen conjuntament l’administració laboral i l’educativa.
La tercera opció està regulada en el Reial Decret RD 1224/2009. Per aquest motiu, l’enunciat de la sol·licitud que indica “Acreditació de competències RD 1224/2009” es refereix a qualsevol dels processos regulats per aquest reial decret, dut a terme en qualsevol de les comunitats autònomes.
Què he d’indicar a l’apartat ”Administració laboral o educativa competent que ho ha expedit”?
El dret a l’obtenció de certificats de professionalitat està subjecte a tenir totes les unitats de competència que el componen; es pot donar el cas que la persona interessada hagi obtingut una acreditació parcial acumulable d’un certificat en una altra comunitat autònoma, o que hagi realitzat part del certificat de professionalitat mitjançant la formació reglada (Educació). En aquest supòsit, la persona haurà d’acreditar aquest fet mitjançant una còpia compulsada del document acreditatiu i indicar quina administració ha expedit aquest document.
Com puc obtenir i acreditar el mòdul de formació pràctica en centres de treball?
Cada certificat de professionalitat té un mòdul de formació pràctica en centres de treball associats. Aquest mòdul l'hauràs de realitzar —preferentment— un cop hagis superat la resta de mòduls formatius de cada certificat de professionalitat, tot i que també podrà realitzar-se simultàniament a la realització d’aquests.
El mòdul de pràctiques no es correspon a cap unitat de competència, per tant no pot ser objecte d’acreditació parcial acumulable.
Podràs sol·licitar l’exempció d’haver de realitzar el mòdul de pràctiques. Estaran exempts de realitzar el mòdul de pràctiques l'alumnat dels programes de formació en alternança amb el treball, de l’àrea del corresponent certificat; i també les persones que puguin acreditar una experiència laboral mínima de tres mesos, que es correspongui amb les capacitats previstes en aquest mòdul.
L’acreditació de l’experiència laboral s’haurà d’acreditar mitjançant un certificat d’empresa en que consti: la durada del contracte, l’activitat desenvolupada i el període de temps en què s’ha realitzat aquesta activitat. La persona interessada haurà de fer la sol·licitud d’exempció d’aquest mòdul d’acord amb les instruccions establertes pel SOC, que li expedirà un certificat d’exempció.
La sol·licitud d’exempció del mòdul de pràctiques la pots realitzar, conjuntament, amb la sol·licitud del certificat de professionalitat.
Es poden acreditar les unitats formatives?
No, la unitat mínima acreditable és la unitat de competència, no les unitats formatives. Les unitats formatives són parts d’una unitat de competència que permeten a un alumne realitzar de forma més esglaonada el contingut formatiu associat a una unitat de competència i, en el moment que completi tot el contingut formatiu d’una unitat de competència, podrà sol·licitar l’acreditació parcial acumulable —si així ho vol—.
Si he fet i superat un procés d’acreditació de competències obtingudes a través de l’experiència laboral i de la formació no formal, però no he acreditat totes les unitats de competència que integren un certificat de professionalitat. Puc sol·licitar una Acreditació Parcial Acumulable?
Al finalitzar el procediment d’acreditació de competències professionals, la certificació que us expedirà la secretaria de la comissió avaluadora, en què se us reconeixen una sèrie d’unitats de competència acreditades que no corresponen a una qualificació professional sencera, té els efectes d’acreditació parcial acumulable per a la consecució de certificats de professionalitat i/o títols de formació professional, per tant, no heu de sol·licitar l’acreditació parcial acumulable del certificat de professionalitat.
El que haureu de fer, en el cas que vulgueu completar el certificat de professionalitat, és inscriure’s en un curs de certificat de professionalitat autoritzat pel SOC, en el qual, els mòduls formatius associats a les unitats de competència que ja tingueu acreditades a través del procés d’acreditació de competències, n’estareu exempts de cursar-los, i un cop supereu la resta dels mòduls formatius podreu sol·licitar l’expedició del certificat de professionalitat.
On he de presentar la sol·licitud de certificats de professionalitat o acreditacions parcials acumulables?
La sol·licitud de certificats de professionalitat i acreditacions parcials acumulables s’ha de presentar per registre —preferentment per via telemàtica—; un cop ja omplerta, heu d’adjuntar-la a la petició genèrica, o bé al registre de la vostra Oficina de Treball mitjançant cita prèvia. També la pots presentar en el Servei Territorial que correspongui, d’acord amb el punt de recollida del títol que has elegit en la sol·licitud i que la mateixa sol·licitud t'indica.
Així mateix, pots presentar les sol·licituds per mitjà del registre de qualsevol adreça del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya.
Finalment, pots presentar les sol·licituds per qualsevol dels procediments administratius que preveu l’article 16.4 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
Un cop la persona sol·licitant ha pagat la taxa, ha de fer algun pas més?
No; un cop pagada la taxa, el tràmit de la sol·licitud acaba amb la impressió del títol definitiu, el qual s’enviarà a l’Oficina de Treball que la persona sol·licitant hagi indicat en la sol·licitud de certificat de professionalitat. Un cop l’Oficina de Treball el rebi, es posarà en contacte amb la persona sol·licitant perquè vagi a recollir-lo.
Recorda que a les sol·licituds presentades i resoltes a partir de l’1 de gener del 2022 ja no se’ls aplicarà cap taxa —tal com estableix la Llei de pressupostos de la Generalitat per al 2022—.