Amb la publicació del Reial decret llei 2/2023, de 16 de març, s'aprova una novetat que afecta tot l'alumnat que fa pràctiques formatives, inclosa la Formació professional per a l'ocupació.
Concretament, s'estableix que, a partir de l'1 de gener de 2024, l'alumnat ha de cotitzar a la seguretat social.
Aquesta novetat afectarà tant l'alumnat que iniciï les pràctiques al 2024 com el que les inicia al 2023 i les finalitza al 2024, ja que hauran de cotitzar a partir de l'1 de gener de 2024.
D'acord amb el que disposa el Reial decret llei 2/2023, les persones que fan les pràctiques quedaran assimilades a treballadors per compte aliè en el règim general de la seguretat social, però no tindran la condició de treballadors en el termes que estableix l'article 1 de l'Estatut dels treballadors. La cobertura no inclourà la protecció de l'atur, el Fons de Garantia Salarial i la Formació professional, ni tampoc la prestació d'incapacitat temporal derivada de contingències comuns. Aquesta mesura suposa el reconeixement de l'experiència professional adquirida per l'alumnat en els períodes de formació en l'empresa.
Es preveu que la Tresoreria General de la Seguretat Social assigni un codi de compte de cotització específic a l'entitat responsable per a aquest col·lectiu. Caldrà comunicar les altes i baixes en el termini de deu dies naturals des de l'inici o bé des de la finalització de les pràctiques; i, la cotització ha de correspondre exclusivament als dies en què s'hagin dut a terme aquestes pràctiques.
La cotització prevista consisteix a una quota empresarial per cada dia de pràctiques formatives per contingències comunes i contingències professionals. Així, les properes lleis de pressupostos anuals establiran les quotes corresponents a cada any.
D'acord amb aquest Reial decret llei, el subjecte obligat amb la seguretat social a fer les altes i els pagaments de les quotes és l'empresa, l'entitat o l'organització on es fan les pràctiques o bé, si així s'acorda i es recull en el conveni, l'entitat o el centre de formació que organitza la formació pràctica.
El Consell de Cambres de Catalunya facilitarà la gestió d'aquesta novetat a les empreses i als centres de formació a través de l'aplicació qBID, a través de la qual es gestionen les pràctiques dels alumnes d'FPO)
S'ha incorporat una nova clàusula al conveni que subscriuen els centres amb les empreses i els alumnes, on es recull quina de les parts assumeix l'obligatorietat de cotitzar a la seguretat social.
També es farà un desenvolupament perquè l'aplicació qBID proporcioni un fitxer amb les dades a informar a la seguretat social per facilitar aquesta gestió. Així, per a què sigui efectiva aquesta mesura és indispensable que totes les parts implicades en el procés tinguin la gestió dels convenis a l'aplicació qBID actualitzada.