Contrat@ és un servei web que permet als empresaris que actuen en nom propi, i a les empreses i els professionals col·legiats que actuïn en representació de tercers, comunicar el contingut de la contractació laboral al Servei Públic d'Ocupació mitjançant l'aplicació Contrat@, des del seu despatx o seu professional.
Contrat@ permet comunicar les dades de contractes, còpies bàsiques, pròrrogues, conversions, crides de fixos discontinus i pactes d'hores complementàries; per tal de complir amb l'obligació de comunicar telemàticament al Servei Públic d'Ocupació de Catalunya el contingut bàsic dels contractes de treball —d’acord amb el que estableix l'article 2 de la Ordre TRE/244/2007, de 3 de juliol, per la qual s’aprova el contingut dels contractes de treball i les seves còpies bàsiques, a l’àmbit de Catalunya—.
Adaptar a les peculiaritats de Catalunya el procediment de notificació telemàtica de la comunicació del contingut dels contractes de treball; d'acord amb l'annex I de l'Ordre 770/2003, de 14 de març, per la qual es desenvolupa el Reial decret 1424/2002, de 27 de desembre —pel qual es regula la comunicació del contingut dels contractes de treball i de les còpies bàsiques als Serveis Públics d’Ocupació, i l’ús dels mitjans telemàtics en relació amb la comunicació—.
- L'ús de Contrat@ elimina els tràmits burocràtics en paper i presencials davant del Servei Públic d'Ocupació (amb l'excepció de la presentació inicial de la sol·licitud d’autorització).
- La comunicació dels contractes de treball mitjançant Contrat@ es pot fer durant les vint-i-quatre hores del dia. A l'efecte del còmput de terminis, la recepció en un dia inhàbil s'entén realitzada el primer dia hàbil següent.
- D'acord amb el que estableix l'article 3 de la Llei 59/2003, de 19 de desembre, de signatura electrònica, l'Administració de la Generalitat de Catalunya reconeix la validesa i eficàcia de les notificacions i les còpies bàsiques presentades telemàticament.
- L'aplicació Contrat@ permet la impressió de totes les comunicacions dels contractes realitzats i certificarà la validesa de les dades mitjançant la impressió d'una empremta electrònica de seguretat, per tal que aquesta impressió tingui efectes davant tercers.
Pots connectar-te a l'aplicació mitjançant l'apartat "Comunicació de la contractació" que trobaràs al web del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya.
També pots connectar-te mitjançant el web del SEPE.
Per comunicar la contractació laboral, les empreses han de sol·licitar prèviament una autorització administrativa.
A la pàgina web del SEPE trobaràs el Menú inici del web de Contrat@ (Imatge 1).
- Emplena el “Formulari de sol·licitud d'autorització” que trobaràs a l’opció “Sol·licitud d’autorització” de la mateixa aplicació. Cal acceptar les clàusules i condiciones prèvies.
- Un cop realitzades les validacions, has de prémer el botó “ACCEPTAR”; a continuació, has d'accedir a la pantalla “Assignació de clau personal” —la qual ha de ser alfanumèrica, tenir entre un mínim de 8 i un màxim de 20 caràcters, no admet accents i distingeix entre minúscules i majúscules—.
- L'empresa tramita la sol·licitud telemàtica adreçada a l'oficina de treball que li correspon segons el seu codi postal.
- Si el tràmit s'ha realitzat correctament, l’oficina de treball l’ha de resoldre en un període màxim de 15 dies i comunicar la concessió de l'autorització a l'adreça de correu electrònic que ha indicat l’entitat, amb el missatge següent: “S'ha concedit l'autorització administrativa que us permet utilitzar l'aplicació de la comunicació laboral a través d'Internet”.

Imatge 1: Menú inici del web de Contrat@
L'oficina de treball té un termini màxim de 15 dies per autoritzar o bé anul·lar la sol·licitud d'autorització. Si passat aquest període de temps, no has rebut el correu electrònic corresponent pots intentar entrar a l'aplicació per comprovar si pots treballar-hi.
Si no pots accedir a l'aplicació, posa't en contacte amb l'oficina de treball a la qual vas adreçar la sol·licitud.
No, només es pot formalitzar una sol·licitud per empresa —independentment dels codis de compte de cotització que tingui—.
Cada autorització a l’aplicació Contrat@ es vincula a un únic CIF o NIF. En tot cas, un cop autoritzada, es poden comunicar contractes amb els diferents comptes de cotització que es puguin tenir vinculats al CIF/NIF —d’acord amb la ubicació dels diferents centres de treball que puguin tenir repartits pel territori—.
En fer ús de la teva autorització a Contrat@, pots trobar-te amb diferents incidències, com ara:
- Oblit de la clau personal.
- Canvi de representant de l’empresa.
En ambdós casos, caldrà anar a l'opció “Sol·licitud d'autorització” del menú de Contrat@ per tal de seleccionar l'opció corresponent a la recuperació de CLAU.
- Modificar la clau personal.
- Consultar i imprimir les altes i baixes de les persones usuàries associades.
- Donar d'alta o modificar l'adreça de correu electrònic.
- Modificar i consultar les dades del domicili i la raó social de l'empresa.
- Donar de baixa l'autorització concedida.
Per utilitzar correctament Contrat@, cal conèixer el seu funcionament bàsic. És necessari esbrinar quines són les seves funcionalitats i la manera de procedir. Per això, tens a la teva disposició un manual complet d’usuari que trobaràs al menú principal de Contrat@, a l’apartat ”Informació general” (Imatge 2): el pots descarregar en format PDF, tant de forma parcial (la part que t'interessi particularment) com complet. Així mateix, també trobaràs un manual d’usuari específic per a les “Sol·licituds telemàtiques” (Imatge 3).

Imatge 2: Menú "Informació general" del web de Contrat@

Imatge 3: Menú "Manual d'usuari" del web de Contrat@
La comunicació de la contractació laboral es fa mitjançant l'opció de menú: “Comunicació de la contractació”. L’aplicació Contrat@ contempla diferents opcions a l’hora de comunicar la contractació:
- Mitjançant la comunicació de dades: permet a l'usuari principal o associat comunicar de forma individualitzada les comunicacions laborals.
- Mitjançant el model de comunicació: permet fer comunicacions provisionals de manera individualitzada quan, prèviament, les parts implicades (empresa i persona treballadora) no han signat el contracte, pròrroga, etc., que tenen previst formalitzar. Un cop signat per les parts, es realitza la comunicació definitiva que confirma la comunicació.
- Mitjançant l'enviament de fitxers XML: la comunicació de forma conjunta mitjançant l'enviament d’un paquet de dades es realitza mitjançant l’enviament de fitxers XML, o bé mitjançant l'opció dels “Serveis Web”. En el cas que es produeixi un error en la comunicació dels contractes mitjançant l’opció d’enviament de fitxers XML o per a qualsevol dubte o consulta, cal adreçar-se telefònicament al telèfon 901 01 09 90, de dilluns a dijous —de 9 a 14 h i de 30 a 17.30 h— i divendres de 9 a 14 hores. En aquests casos, les parts implicades (empresa i persona treballadora) han d'haver signat prèviament el contracte, la pròrroga, etc. que tenen previst efectuar.
La persona autoritzada (gerent, propietari o representant) serà la usuària principal d’aquesta autorització i podrà donar d'alta tants usuaris associats com calgui per fer ús de l'aplicació Contrat@.
Aquests usuaris associats queden vinculats a l'usuari principal i, des del moment de l'alta, poden fer les comunicacions de la contractació per a tots els CIF/NIF/NIE per als quals estigui autoritzat l'usuari principal.
Els usuaris associats podran tenir un ús "restringit" o no, d’acord amb la decisió de l’usuari principal. En el supòsit d’ús restringit, només se li permetrà tenir accés a les seves consultes, pròrrogues, transformacions, etc. dels contractes comunicats.
En tots els casos, les parts implicades (empresa i treballador/a) han d'haver signat prèviament el contracte, pròrroga, conversió, crida, etc., que es vol comunicar.
En tot cas, prèviament a la comunicació del contracte, podreu obtenir informació sobre el tipus de contracte a què correspon la comunicació que preteneu fer. Per obtenir informació sobre els tipus de contractes, la pàgina web del Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) conté informació general i específica de les diferents modalitats de contractes existents. Si us cal, també trobareu informació sobre les modalitats de contractes amb bonificació.
Un cop heu seleccionat la modalitat del contracte, triareu entre les seves clàusules i ja podreu procedir a l'emplenament de les dades comunes a totes les comunicacions de contractes:
- Dades de l'empresa
- Dades del treballador
- Dades del contracte
El contingut de les dades canvia d’acord amb el tipus de contracte a comunicar i es recullen a:
- Dades específiques del contracte
L'identificador de la persona treballadora serà sempre un NIF o NIE. En el supòsit dels treballadors estrangers als quals encara no se'ls ha assignat un NIE, la persona treballadora haurà de dirigir- se a una oficina de treball on se li facilitarà un identificador provisional per tal que l’empresa pugui comunicar les dades del contracte.
L’aplicació Contrat@ farà les validacions oportunes sobre les dades comunicades del contracte, i en cas d’errada emetrà un avís amb el corresponent missatge d'error per procedir —si escau— a la seva correcció.
L'identificador de la comunicació (Imatge 4) està format per la lletra E i 13 dígits, on:
- Les dues primeres posicions corresponen al codi de la província d'ubicació del lloc de treball. Si el lloc de treball és a l'estranger, correspon al codi de la província del compte de cotització.
- Les quatre posicions següents es refereixen a l'any en què s'ha efectuat la comunicació.
- Les set posicions restants estan destinades al número seqüencial.
Tots els documents que s'obtinguin mitjançant l'aplicació Contrat@ presentaran una "empremta electrònica", que actuarà com a signatura i segell del Servei Públic d'Ocupació. Només tindran validesa els documents en què figurin el logotip d'un dels Serveis Públics d'Ocupació i l’esmentada empremta electrònica.

Imatge 4: Format de l'identificador del contracte a Contrat@
L'identificador de la persona treballadora ha de ser sempre un NIF o NIE. En el supòsit de treballadors estrangers a les quals encara no se'ls ha assignat un NIE, la persona treballadora s'ha de dirigir a una oficina de treball del SOC, on se li facilitarà un número provisional amb el qual podrà comunicar les dades dels contractes.
Podràs fer la comunicació d’una contractació sempre que no hagin transcorregut més de 10 dies hàbils des de la data d’inici del contracte.
Un cop transcorregut aquest termini, l’aplicació Contrat@ permet el seu registre, però genera un missatge d’error al final de la comunicació on estableix que “la comunicació s’ha emès fora de termini”.
L'aplicació Contrat@ només permet corregir i no modificar dades de la comunicació d’un contracte. La diferència consisteix en que la correcció “corregeix” una dada mecanitzada erròniament (segons les dades del contracte original signades per les dues parts), i la modificació “modifica” una dada (diferent a la que consta al contracte original).
L'usuari pot corregir, mitjançant l’opció de “Correcció de dades” de l'aplicació Contrat@, determinades dades dels contractes comunicats erròniament. Cal remarcar que es tracta de correccions: és a dir, de resoldre dades comunicades erròniament, no de modificar dades ni condicions dels contractes.
Les modificacions de les condicions laborals no es mecanitzen a Contrat@.
Les correccions es poden dur a terme durant el termini de 90 dies des de la data d'inici de la comunicació del contracte. Transcorregut aquest termini, o si es tracta de dades que l'aplicació Contrat@ no permet mecanitzar, hauràs d'adreçar-te a l'oficina de treball per traslladar la teva incidència o petició.
En el supòsit que sigui necessari anul·lar una comunicació, ho podràs demanar sempre que hagin passat 3 dies des de la comunicació del contracte.
No hi ha un termini de caducitat de l'autorització. L’entitat determinarà la seva vigència i decidirà en quin moment vol donar de baixa la seva autorització a Contrat@.
- Mitjançant aquesta tasca, l'usuari principal pot donar de baixa l'autorització que té concedida per a l’ús de l’aplicació Contrat@.
- En donar de baixa l'autorització, automàticament es donen de baixa els usuaris que hi té associats.
- Si l'autorització es va concedir per actuar en nom de tercers, també es donaran de baixa les empreses clients o de grup.
- Un cop acceptada la baixa, no podrà treballar a través de Contrat@.
Si en el futur desitja tornar a accedir a aquesta aplicació, haurà de fer una nova sol·licitud de autorització.
Sí, l’aplicació Contrat@ permet a l'usuari principal que ha estat autoritzat per actuar en nom i representació de tercers o grup d'empreses donar d'alta i de baixa empreses clients o de grup, i consultar i imprimir aquestes altes i baixes. Mitjançant aquesta tasca, l'usuari principal està autoritzat per actuar en nom de tercers, i pot donar d'alta les empreses clients o grup d'empreses de les quals tingui la representació legal.
Des del moment en què es realitza l'alta de l'empresa client, es poden efectuar comunicacions de la contractació per a aquest CIF/NIF/NIE i per a tots els seus comptes de cotització, sempre que figurin en la base de dades del Servei Públic d’Ocupació.
Pots accedir al cercador d'Oficines de Treball del SOC per esbrinar quina et correspon, mitjançant la introducció del codi postal corresponent.
Pots formular consultes sobre contractació al Servicio Público de Empleo Estatal mitjançant l'opció "Consultes".
Estatal:
Reial Decret 1424/2002, de 27 de desembre, que regula la comunicació del contingut dels contractes de treball i de les còpies bàsiques als Serveis Públics d’Ocupació i l'ús dels mitjans telemàtics en relació amb aquella.
Ordre TAS/770/2003, de 14 de marc, actualitzada per l'Ordre ESS/1727/2013, de 17 de setembre, que desenvolupa el Reial Decret 1424/2002 que regula la comunicació del contingut dels contractes i de les còpies bàsiques als Serveis Públics d’Ocupació i l'ús dels mitjans telemàtics.
Autonòmica:
Ordre TRE/244/2007, de 3 de juliol, per la qual s’aprova el contingut dels contractes de treball i les seves còpies bàsiques, a l’àmbit de Catalunya.