L’objectiu principal del Comitè és orientar l’actuació de les persones treballadores del servei públic, i consolidar la cultura ètica i d'integritat

El Comitè Ètic del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) s'ha presentat a la “IV Jornada d'ètica pública”, que se celebra avui, 20 de novembre, a la sala d'actes del Districte administratiu de la Generalitat de Catalunya.
Mercè Jou, Cap de la Secretaria Tècnica del SOC, ha estat l'encarregada d'explicar els objectius, les actuacions i el funcionament de la junta en el marc de la trobada de la Xarxa de Comitès d'Ètica de Catalunya (XCd'E), un espai on es comparteix i avalua la situació de les polítiques d'integritat a les administracions públiques, tot renovant i reforçant el paper dels comitès ètics.
Orientar des de la clau dels valors
El juny de 2022 es va publicar la resolució de creació del Comitè Ètic del SOC, amb l'objectiu de reforçar la integritat de l'actuació del seu personal.
El Comitè vetlla, així mateix, pel compliment del Codi Ètic del servei públic de Catalunya, l'objectiu principal del qual és orientar l'actuació dels servidors públics des de la clau dels valors contribuint a impulsar, d'aquesta manera, la millora del servei públic, la millora de la qualitat democràtica i la recuperació de la confiança de la ciutadania en les seves institucions.
En aquest sentit, Mercè Jou ha subratllat, durant la presentació, que les institucions que generen confiança són les que actuen de manera coherent i consistent amb les finalitats i valors que van justificar-ne la seva creació. Una integritat institucional que s'aconsegueix adoptant mesures normatives basades en els valors del servei i l'ètica pública.
Funcionament del Comitè del SOC
El Comitè Ètic del SOC està format per vuit persones: la presidència, a càrrec de la Direcció del SOC; sis vocalies (les persones titulars de la Subdirecció General de Recursos Humans, Organització i Qualitat; del Servei Jurídic; de la Secretaria Tècnica; i de l'Àrea d’Organització, i dues persones treballadores del SOC, sense càrrec de comandament); i la Secretaria del Comitè.
Aquesta junta es reuneix de forma ordinària trimestralment i, amb caràcter extraordinari, sempre que el convoqui prèviament la persona que exerceix la presidència o ho demani la meitat dels seus components.
Des de la primera reunió del Comitè, al febrer del 2023, s’han executat i/o acordat diverses actuacions, com l'elaboració d'un pla de capacitació sobre cultura ètica per al personal del SOC, la creació d'un informe anual o la difusió dels objectius i funcionament del Comitè a través de diversos canals de comunicació com ara la intranet, la revista interna o un canal de Teams.
IV Jornada d’ètica pública
La IV Jornada d’ètica pública és l'espai on es troben els membres de la Xarxa de Comitès d'Ètica de Catalunya (XCd'E), de la qual en forma part el SOC.
La Xarxa és un espai col·laboratiu d'intercanvi d'informació i de reflexió entre els comitès i comissions d'ètica existents en l'àmbit públic a Catalunya per millorar, impulsar i consolidar la cultura ètica i d'integritat a les administracions públiques catalanes. En formen part comitès de l'Administració de la Generalitat, de les administracions locals, de les universitats i del seu sector públic respectiu.
A la jornada hi participen representants d'organismes públics i del món acadèmic, que han compartit els seus coneixements i han debatut sobre com impulsar l'àmbit de l'ètica pública en el nou context normatiu i institucional d'integritat.
L'acte s'ha destinat a les persones interessades en les polítiques d'integritat i d'ètica pública, i particularment els membres dels comitès d'ètica de l'àmbit públic a Catalunya, tant dels departaments, sindicatures, Parlament, universitats públiques i entitats i organismes del sector públic institucional de l'Administració de la Generalitat.
El juny de 2022 es va publicar la resolució de creació del Comitè Ètic del SOC, que es reuneix trimestralment de forma ordinària