Esther Estany, responsable de l’Àrea de Programes Internacionals del SOC, ha estat reelegida presidenta d'Eurodissea


El Fòrum Eurodissea acaba de celebrar la seva reunió anual que, enguany, ha tingut lloc a les illes Açores. El Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) ha participat en la trobada a través de l’Àrea de programes internacionals, que és l’encarregada de coordinar el programa Eurodissea a Catalunya.
En aquest sentit, Esther Estany, responsable de l’Àrea, ha estat reelegida presidenta d’Eurodissea pel proper mandat (a la foto).
Estany ha participat activament al programa des de la seva creació i ha subratllat que continuarà treballant per estendre l’impacte d’Eurodissea a totes les regions, amb l’objectiu de promoure aquesta iniciativa pionera de mobilitat laboral juvenil.
Joves amb estades de pràctiques a les Açores
El Fòrum Eurodissea es celebra un cop l’any i és l'ocasió per reflexionar sobre els assoliments i resultats del programa durant l'any passat, per presentar informes d'activitats i estadístiques, per recollir propostes i per desenvolupar noves estratègies adaptades a la realitat actual.
L'esdeveniment reuneix l’equip de corresponsals del programa, representants polítics, agents que tenen un paper en l’àmbit de la mobilitat internacional i les polítiques actives d’ocupació i joves participants.
Al respecte d'això, el Fòrum ha comptat amb joves procedents de Catalunya, Comunitat Valenciana i Regió de Múrcia que estan fent estades de pràctiques professionals a diverses illes de l’arxipèlag d’Açores i que van ser rebuts al Fòrum per Albert Castellanos, president de l’Assemblea de Regions d’Europa (a la foto).
Les pràctiques tenen una durada de sis mesos i es desenvolupen en diversos sectors –biologia, biologia marina, social, comunicació audiovisual i disseny gràfic-. L’estada inclou un mes de formació lingüística en llengua portuguesa i 5 mesos de pràctiques professionals, i està finançada per la regió Autònoma de les Illes Açores.
Tots els participants han tingut l'ocasió de compartir idees sobre el tema central del Fòrum d'enguany: la mobilitat juvenil i el desenvolupament de competències en zones rurals i perifèriques.
Les eleccions europees de 2024 també han estat el tema d’un debat intergeneracional entre persones joves i representants polítics, que ha abordat diversos aspectes de la participació ciutadana a nivell europeu i local i ha posat el focus en els reptes als quals s'enfronta Europa actualment i com es pot contribuir a forjar un futur més democràtic, inclusiu i sostenible.
Un programa pioner
Eurodissea és el programa de mobilitat més antic d’Europa, creat l’any 1985 per l’Assemblea de les Regions d'Europa (AER).
El seu objectiu és la integració de les persones joves en el món laboral a través de l’adquisició d’una experiència professional a l’estranger i el coneixement d’una llengua estrangera. El programa està obert a persones entre 18 i 35 anys.
L’Àrea de Programes Internacionals del SOC coordina el programa Eurodissea a Catalunya. El SOC selecciona i fa el seguiment de les persones joves de Catalunya que fan estades de pràctiques a l’estranger, orienta les empreses catalanes, i fa el seguiment de les persones joves estrangeres que venen a Catalunya a fer una estada de pràctiques professionals.
El programa Eurodissea permet que les persones joves millorin la seva ocupabilitat mitjançant una experiència internacional