• Imprimir

Instalaciones y equipamiento

El centre disposa d’instal·lacions tecnològicament avançades:

Al CIFO

 • 9 aules amb equipament informàtic (aules de la 2 a la 9)
 • 1 aula polivalent sense dotació informàtica per a alumnes (Aula 1)
 • 1 Plató de rodatge amb sala de realiztació
 • 1 Plató de rodatge amb sala de realització /aula tècnica per a Stop motion
 • Sala de locució
 • Sala d’edició

 

A les 9 aules amb dotació informàtica, tots els equips estan instal·lats en xarxa, amb accés a Internet i a servidor de mitjans audiovisuals (Editsare). El centre disposa d’un repetidor wi-fi, disponible per a les aules que ho sol·licitin, quan escau l’ús addicional de tablets, dispositius mòbils, o altres perifèrics que s’hagin de connectar a Internet per a projectes concrets.

Les aules són climatitzades, equipades amb projector d'alta definició i equip de so.


Tots els equips tenen connexió a Internet i a un servidor de mitjans audiovisuals.

 

Es tracta d’un sistema integral de captura en temps real i streaming, que connecta les aules amb el servidor amb fibra òptica de punt a punt, per assegurar el flux en temps real, fins i tot en edició de vídeo amb mitjans remots. A tots els espais es pot connectar una càmera i emetre en streaming una sessió de classe, conferència, etc.

A més, el sistema garanteix  que qualsevol usuari pugui accedir al seu material i el del seu curs des de qualsevol màquina del centre, i d’aquesta manera s’evita la dependència de la màquina o de l’aula concreta utilitzada, i es facilita un flux de treball molt eficient per arxivar i redistribuir el material quan s’acaba el curs, o quan s’han de fer còpies de seguretat.

 

Esquema general de la xarxa del servidor de mitjans.

Flux de treball d’ingesta.

 

Aula 1

És un aula polivalent per a treball en equip, dinàmiques grupals, reunions de treball, activitats complementàries, i extraordinàries. Disposa de mobiliari, pissarra, projector, altaveus, i està dotada d’un equip informàtic amb programari d’ofimàtica, i  connexió a Internet.

Se cedeix a formacions de l’oficina de Treball del SOC, o alguna reunió o entitat externa.

És l’aula complementària a cursos que fan gravacions i part dels projectes fora de l’aula (cursos de tractament de so, tècniques d’il·luminació, rodatges, etc.).

17IEEV_AULES9w 

Aula 2

Aula equipada amb 15 equips iMac 21.5 per a alumnes i 1 equip per al professor. Disposa de mobiliari, pissarra, projector d’alta definició, amplificador, i altaveus.

Aquesta aula disposa de 15 tabletes gràfiques Wacom per a softwares dels cursos de l’àrea de Disseny i la de postproducció, i  15 auriculars.

Per als cursos de so, també es dota de dos altaveus Genelec per a audició de so professional i una taula de so gestionada pel professor.

El programari de què ha disposat el 2017  l’aula ha estat la Suite Adobe CC (preparada per a la impartició de cursos de l’àrea de productes audiovisuals multimèdia, tractament de la imatge) i el software Protools (per a la postproducció de so). 

 Aula2_1w

Aula 3

Aula equipada amb 15 equips iMac 21.5 per a alumnes i 1 equip per al professor. Disposa de mobiliari, pissarra, projector d’alta definició, i equip de so (amplificador, i altaveus).   

Està dotada amb 15 tabletes gràfiques Wacom professional.

Està equipada amb una impressora làser color DINA-3 tipus Develop  ineo, i una impressora DINA-4 blanc i negre. També disposa d’un escàner DINA-3 i un plòter Epson Stylus per a paper continu de fins a 610mm  i per a fulls DINA-1. Hi ha un equip imac per gestionar aquests equips de manera independent. També hi ha una taula de llum blanca i dotacions i estris per a disseny en paper i  il·lustració.

El programari de què ha disposat el 2017  l’aula ha estat la Suite Adobe CC.

  Aula3w2015_03_09AULES-042w

  illustració1w

Aula 4

Aula equipada amb 15 equips iMac 21.5 per a alumnes i 1 equip per al professor. Disposa de mobiliari, pissarra, projector d’alta definició, i equip de so (amplificador, i altaveus).   

Està dotada amb 15 tabletes gràfiques Wacom professional, i 15 auriculars.

El programari de què ha disposat el 2017  l’aula ha estat la Suite Adobe CC, i s’hi poden impartir cursos de l’àrea de Disseny, i la de Creació d’audiovisuals. També hi ha instal·lat programari de les subàrees de 3D, i videojocs.

 aula4_2_w

Aula 5

Aula equipada amb 15 equips iMac 21.5 per a alumnes i 1 equip per al professor. Disposa de mobiliari, pissarra, projector d’alta definició, i equip de so (amplificador, i altaveus).   

Està dotada amb 15 tabletes gràfiques Wacom professional, i 15 auriculars.

El programari de què ha disposat el 2017  l’aula ha estat la Suite Adobe CC, i s’hi poden impartir cursos de l’àrea de Disseny, i la de Creació d’audiovisuals, i postproducció de vídeo com After Effects.

 AE_aula5wIMG_6676w

Aula 6

L’aula 6 està equipada amb 16 equips PC per als alumnes i un per al professor, tots HP Wordstation, gestionats per l’àrea TIC del SOC.  L’aula disposa de dues pissarres, mobiliari, un projector d’alta definició i equip de so.  El programari principal és vinculat a l’àrea de programació web i Disseny d’Apps. També s’hi duen a terme formacions que usen ofimàtica de Formació de formadors.

 Aula6w

Aula 7

Aula equipada amb 15 equips iMac 21.5 per a alumnes i 1 equip per al professor. Disposa de mobiliari, pissarra, projector de resolució 4k, pantalla portàtil, i equip de so (amplificador, i altaveus).   Està dotada amb 15 tabletes gràfiques Wacom professional, i 15 auriculars.

        

En les sessions de postproducció de Color, cada alumne té una segona pantalla de treball professional, i l’aula disposa de 3 consoles de control de color Tangent wave. Aquestes sessions es fan amb el software Da Vinci Resolve, i el centre va fer el 2017 una calibració de color professional, amb una empresa externa especialista, a fi de mantenir les dotacions optimitzades.

 davinci5wdavinci3w

Aula 8

L’aula 8 està equipada amb 16 equips PC Fujitsu Celsius W370 E80, gestionats per l’àrea TIC del SOC, amb programari bàsicament per al disseny, la Suite Creative Cloud, d’Adobe, software per a activitats formatives de Programació web. Aquest 2017 també s’hi ha instal·lat software de renderització i per  a formació 3D en Infoarquitectura. 

Disposa de mobiliari, pissarra, un projector d’alta definició i equip de so.  Si els alumnes ho necessiten, es pot dotar amb 15 tabletes gràfiques, i 15 auriculars, en funció de la dotació del moment.

 Aula8w

Aula 9

L’aula 9 està equipada amb 16 equips PC per als alumnes i un per al professor, gestionats per l’àrea TIC del SOC.  L’aula disposa de pissarra, mobiliari, un projector d’alta definició i equip de so.  El programari principal és vinculat a l’àrea de programació web, formació de formadors. També hi ha instal·lat el programari d’ofimàtica i Adobe Creative Cloud.

El centre compta amb el programari següent, adequat per a cada especialitat formativa:

 • Suite Adobe CC 2017-2018 (per a disseny gràfic, edició i postproducció)
  • Photoshop, Indesign, Illustrator
  • Adobe After Effects
  • Adobe Premiere
 • Protools 12
 • Da Vinci Resolve 15
 • Final Cut Pro X
 • Clarisse iFX
 • Cinema 4D, StudioR18
 • Nuke 10.0v3
 • Dragon Frame (versió 3.6.5)
 • Autodesk Maya 2018
 • Z-Brush 2018
 • 3D-Max 2018
 • Wirecast 6

 

Plató 2 com a Plató

 

El 2017 s’ha acabat de completar la intervenció en aquest Plató, amb l’objectiu de dotar-lo com a una segona Sala de realització del CIFO, i un segon plató amb dotacions professionals. D’aquesta manera, es poden funcionar de manera simultània dos platós professionals, i donar resposta a dos cursos alhora, o dividir un curs en dos grups, fet que comporta una innovació i millora en els recursos metodològics d’aquell curs: els alumnes tenen més accés al material, tots els membres de cada grup tenen un paper realment actiu en tot moment de les pràctiques, i doblen el coneixement de materials i dotacions. Els dos platós no tenen exactament la mateixa dotació quant a il•luminació, enregistrament de materials, distribució de l’espai, mobiliari, etc. Això els permet conèixer situacions diverses, i acostar-se de manera més rigorosa i realista al món professional.
Quan aquest espai funciona com a Plató per a cursos de Producció audiovisual, es cobreix de cortines negres, sòl negre professional de vinil-linòleum per a treball audiovisual, 4 focus fixos d’il•luminació calenta tipus Fresnel, amb un dímer per a l’ajustament de cada tipus de pràctica.
Té adjunta una sala de realització, amb un mixer Blackmagic i l’equipament informàtic necessari per a la realització en directe.

 PLATÓ2_1733_practiques3wPlató2_reggie2w

 

Plató 2 com a espai d’Stop motion (sets de treball)


Quan el centre imparteix l’especialitat d’Stop Motion (o similar), aquest espai pot dur a terme formació i sessions tècniques com ara Il•lustració manual, packaging, fotografia, pràctiques d’animació i creació d’escenaris per a la tècnica de l’Stop motion (pixilació, cut-out, animació amb fotografies...), i altres especialitats que requereixin manipulació, i espais amplis de treball sense ordinador.
En aquests casos, el CIFO disposa de mobiliari amb taules de dibuix, taules convencionals, cadires i també tambortes d’alçada regulable ajustable a cada necessitat, taules de llum, dotació informàtica de 5 equips de treball amb programari d’Stop Motion i connexió a Internet), projector i pantalla de projecció, i sistema d’ancoratge de càmeres a la paret (imatge fixa per a Stop Motion, gravacions amb objectius gran angular...).
A la pàgina següent veiem imatges de l’espai, quan està adaptat per als cursos d’Stop Motion.

  Plató2_stop_motion2wIMG_20171202_134402w

IMG_20171215_162044w

Plató 1


El Plató 1 està destinat a la realització i gravació d’imatge i so per a vídeo, fa 67 m2 i 5 metres d’alçada, i a l’espai de rodatge hi ha muntat un Croma fix verd, d’una superfície de 34 m2 i 4,1m d’alçada. Compta amb terra de vinil-linòleum transportable, de colors verd i blau per a treball de Croma. Està dotat amb cortines de colors negre, i color gris, en les pràctiques en què no s’hagi de fer cromes.
Tot plegat permet –des de 2017-, un croma verd integral (terra i paret), un espai negre integral (cortines i terra) i un altre gris integral, fet que permet donar resposta a totes les possibles pràctiques.

2016_03_15_PLATÓ_008wPlató1_2w

Plató1_3w

El Plató està connectat al servidor d’ingesta, que permet la gravació de fins a 4 càmeres simultàniament, i l’edició a temps real. A l’annexa sala de Realització, tenim la taula de mescles, pantalla de plasma de 50” amb opció multipantalla, altaveus professionals, monitors Broadcast, targetes Matrox, sistemes d’intercomunicació i altres equips informàtics i auxiliars. També té una aula deso Yamaha 01V96i per a pràctiques de cursos de postproducció de so, que treballen el so de manera específica.
A més, l’espai té mobiliari per a sessions formatives, projector i pantalla de projecció.

 ATEM_TELEVISION_STUDIO-PRO-HD_REGGIEwCaptura_pantalla_2018-05-07w

 

Pràctiques exteriors i estreamings dels cursos de Realització:

 

 IMG-20170929-WA0003w

  

Set de maquillatge (zona platós)
A la zona de platós, comptem des de 2017 amb un espai per al maquillatge. En casos de rodatges, algun actor convidat o sessions de dibuix amb models reals en el curs d’il•lustració, la persona que s’0ha de posar davant de la càmera pot maquillar-se en un set amb llum adequada, mirall i accessoris necessaris. S’ha utilitzat en diverses ocasions, ja aquest any.

 sala_maquillatge3w

Material audiovisual bàsic per al plató i rodatges en exteriors
La dotació bàsica disponible està formada per 3 equips de càmeres de vídeo professional PANASONIC P2, una càmera Panasonic AG-AC90EJ, 2 càmeres Blackmagic pocket, 1 càmera Go Pro Hero3, 1 càmera 360º, 4 càmeres Canon 60D, i 2 càmeres Canon 70D, amb tots els seus accessoris. També es mantenen 3 equips de gravació analògica (càmeres Sony DSR250), per a casos en què es considera necessari conèixer aquesta tecnologia. El centre valorarà el 2018 de cedir aquest equipament a algun centre de formació que en pugui treure un major profit pedagògic.
Disposem d’equips d’il•luminació mòbils (freda i calenta, tecnologia LED), trípodes, tràvelings, lectors per a tots els formats de gravació, bateries, cablejat, targetes d’emmagatzemament, òptiques, filtres, reflectors, cartes de colors, gelatines, i tots els accessoris necessaris per a les pràctiques d’enregistrament audiovisual. Els alumnes han pogut usar aquest material dins dels dos platós, a les instal•lacions del centre, i se l’han emportat fora del centre per a gravacions vinculades al seu projecte final de curs.
Disposem de material de so professional: diferents tipus de microfonia per a totes les càmeres del centre, gravadores de so portàtils, gravadores de so de 4 i 8 canals, Taula de so professional Yamaha 01V96 VCM, tot tipus d’accessoris, sala de locució insonoritzada per a pràctiques professionals, i connectada a la Realització del Plató 1.

Sala d’edició i altres espais en horari no lectiu
El centre ha ofert també als alumnes una aula d’edició per al perfeccionar en els projectes dels alumnes, i millorar el treball en els softwares que estan aprenent. Està disponible de 8:00h del matí a 20:30h del vespre, ininterrompudament, i s’hi accedeix prèvia reserva.
Aquest any 2017 hem disposat de 4 estacions power mac, amb el software de què disposen a les seves aules, i han estat utilitzades 1.181 hores: capturant, editant i enllestint el seu projecte de final de curs, i altres projectes complementaris. La disponibilitat d’aquest espai els permet treballar amb flexibilitat d’horaris, de manera individual o en petit grup, sense interrupcions i amb la màxima concentració, a fi d’obtenir el màxim profit del seu procés d’aprenentatge i millorar el resultat final. El fet de treballar de manera autònoma, sense la supervisió del docent, els acosta a la situació de com treballaran en situació real.
També ha estat disponible per a exalumnes que han volgut treballar amb projectes i encàrrecs reals, que els ajudin en la seva inserció laboral.

En xifres, i sempre prèvia sol•licitud, s’han pogut oferir els següents espais del centre:

 • 1.181 d’ús de la sala d’edició
 • 1.023 hores d’ús d’altres aules
 • 204 hores els dos platós i sales de locució

 

SalaEdició1w
 

ALTRES INSTAL•LACIONS DEL CENTRE
Sala d’actes
Esment especial cal fer a la sala d’actes del centre. És un espai amb capacitat per a unes 70 persones, dotat amb mobiliari mòbil, adaptable a les necessitats de cada acte que s’hi dugui a terme: conferències, presentació d’un producte o de projectes audiovisuals dels alumnes, workshops, etc.
Està dotada d’una pantalla elèctrica SPACE, de 4 metres d’amplada, x 2.50, dotacions que permeten una exposició de qualitat i per a gran públic. El projector té òptica Sanyo, model PLC ZM 5000, i la sala també està dotada d’un sistema de microfonia de sobretaula, de solapa, o de mà, i altaveus JDL model Control 29 AV. A la taula de ponents hi ha equips mac i PC a fi d’adaptar-se a qualsevol tipus d’exposició.
Gràcies a les connexions que s’han instal•lat a la sala d’actes, qualsevol esdeveniment que s’hi dugui a terme pot ésser gravat amb fins a 4 càmeres. Aquesta gravació multicàmera es gestiona des de la realització del Plató 1, pot ser ingestada al servidor de mitjans. El servidor permet edició a temps real, o bé fer una edició i postproducció posterior.
A més, el centre ofereix també la possibilitat d’emetre per Streaming l’acte (en directe a Internet), alternant els 4 canals de les diferents càmeres, en funció de l’interès del desenvolupament de la sessió. Aquest 2017 s’ha enllestit el sistema per emetre algun acte per estreaming. La sala ja està en disposició d’emetre les masterclass en directe per Internet, en els CP de 2018.
Aquest any 2017, els alumnes han fet les presentacions en públic dels seus projectes finals, les presentacions/seleccions dels cursos, i s’ha cedit l’espai per a actes diversos del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), actes de presentació d’empreses...

 Sala-actes_4w

 

 

La dotació audiovisual inclou 3 equips de càmeres de vídeo professional  PANASONIC P2, una càmera Panasonic AG-AC90EJ, 2 càmeres Blackmagic pocket, 1 càmera Go Pro Hero3, 1 càmera 360º, 4 càmeres Canon 60D, i 2 càmeres Canon 70D, amb òptiques diverses i accessoris. També hi ha  3 equips de gravació analògica (càmeres Sony DSR250), equips d’il·luminació mòbils (freda i calenta, de tecnologia LED), estabilitzadors, trípodes, tràvelings, i tots els accessoris necessaris per a rodatges.

 IMG_20180720_120108_HHTwIMG_20180720_124900w

Pel que fa al so, el centre compta amb diferents tipus de microfonia i accessoris, gravadores portàtils, gravadores de 4 i 8 canals, sala de locució insonoritzada per a pràctiques professionals, i connectada a la realització del plató. Es pot disposar d’auriculars, microfonia i gravadores, tabletes gràfiques i altres equipament audiovisual. En algunes especialitats l’aula està dotada amb equipaments específics i també es fan pràctiques en instal·lacions externes.

 IMG_20180720_170629w

Aula de recerca activa de feina
A la planta superior del Centre (amb entrada per l’oficina de Treball Hospitalet-Cobalt) trobem l’Aula de recerca activa de L’Hospitalet, on es fan tallers, formació i assessorament per a la recerca activa de feina. Hi assisteixen usuaris/usuàries de l’oficina de Treball.

 

Altres instal.lacions auxiliars no formatives
Despatxos: un despatx de Direcció, un despatx per a l’àrea tècnica (Formació i Innovació i Recursos), i un despatx per a Administració i Secretaria

MG_9161wMG_9159w
Despatx de les àrees tècniques: Formació i Innovació Despatx d’Administració i personal de Recepció

Sales de reunions: El CIFO disposa de dos espais per a reunions: la sala de la zona de Direcció, i una més reduïda a l’àrea del despatx d’Administració.

 

Vestíbul i zona d’atenció al públic: MG_9155waquest any 2016, s’ha seguit amb les exposicions temporals dels alumnes a les zones de pas del centre (vestíbuls, passadissos i accés a la cafeteria), l’ús dels taulers d’anuncis (formació, festivals i concursos audiovisuals, intercanvi de serveis entre alumnes, informació diversa, ofertes de feina, instruccions per a l’ús d’equips audiovisuals, etc.), un monitor al vestíbul on s’anuncien les activitats de cada dia, i vídeos de presentació de l’activitat formativa del centre.... Tot plegat, per vetllar per informar de manera rigorosa i actualitzada possible, amb els recursos de què disposem.

 

Servei de cafeteria: el centre disposa d’una zona de cafeteria per a alumnes i treballadors. Està dotada de màquines de Vending, mobiliari , font d’aigua, nevera i microones.

 Cafeteria1w

Ascensor accés a 1a planta: A la zona compartida amb l’oficina de treball hi ha un ascensor de comunicació amb la planta superior, per a persones amb mobilitat reduïda, o situacions en què es requereixi.


IMG_6642w